Обиколихме Пелопонес за успешен старт на новата кампания

Жътвата чука на вратата и за разпускане преди новата кампания Програмата Семпе и Партньори реализира едно особено интригуващо пътуване – обиколка на гръцкия полуостров Пелопонес.

Първа спирка на пътуването беше Атина. Взела името си от гръцката богиня Атина, която е била пазител на града, гръцката столица потопи групата в красотата на отминали епохи, а таверните и предложиха най-доброто от местната кухня, традиции и фолклор.

Император Нерон / 37-88 г.н.е./пръв решава да прокопае през тесния провлак канал, така че корабите да отиват от Рим в Егейско море без да се налага да заобикалят Пелолонес. За по голяма сигурност корабите продължават да навлизат в Коринтския залив, където свалят от тях товара и го пренасят по 6 километровия път до втори кораб, чакащ от другата страна. Тази ситуация не се променя цели 18 века до 1893 год. когато след 12 години работа е открит Коринтския канал с ширина 23 м височина на стените до 75 метра И така корабите могат да стигнат до Пирея без да обикалят полуострова, спестявайки си над 700 км обиколка на юг през капризното Средиземно море.

EПИДАВЪР – светилището на Асклепий и най-големият гръцки античен театър в света. Най-хармоничният и образцов театър в древна Гърция е бил построен вероятно към края на IV в. пр. н.е. като място за забавление на стичащите се стотици поклонници към култа на Асклепий – богът на лечителството и за да търсят изцеление за болките си.

Микена – така наречената “сестра” на Крит, е безспорно най- значимата историческа забележителност на Пелопонес. Градът е столица на една от най-старите цивилизации в Европа – микенската. Цивилизацията, която положила основите на класическата гръцка култура, която пък от своя страна повлияла римската. Това е и причината периодът от около 1600 пр.н.е. до 1100 пр.н.е. да се нарича микейски период. Двата най-големи града на Микейското царство Микена и Тиринт са възпети и обезсмъртени в епичните поеми на Омир, а самата Микена е описана като царството на Агамемнон.

Пътешествениците имаха възможност да посетят и Нафплион – първата столица на Гърция след освобождението й от турско робство и един от най-красивите градове на Пелопонес.

Трите пещери Диру, Алепотрипа и Глифада са разположени в живописен залив на Лакония (Южна Пелопонес) в областта Мани. Най-голяма /9000 кв.м./ и отворена за туристи е първата – Диру.

Благодарим на всички наши партньори за вълнуващата обиколка и им пожелаваме успешна кампания!

20
май
posted in: Новини

Вашият коментар